T.C. Rize Hemşin Belediyesi Başkanlığı

Hemşin Belediyesi

Hemşin, Rize

(5)

İletişim bilgileri

Adres: Ortaköy Mh. Atatürk Caddesi, No: 57, Pk: 53550, Hemşin, Rize Haritayol tarifi

Telefon: +90 (464) 641-2990 ara

Hakkında

Hemşin Belediyesi: Hemşin Belediyesi Rize, Hemşin ilçesinde kurum, belediye, kurum. Hemşin Belediyesi, Rize, Hemşin ilçesinde yer alan kurum. Bu mekan toplam 1 oy üzerinden 5 yıldız aldı.

Soru & Cevap:

Web site adresi: www.hemsin.bel.tr

Hemşi̇n Beledi̇yesi̇'in kayıtlı olduğu kategoriler:

  • kurum
  • belediye
  • kurum

Konum

Bu bölümde Hemşi̇n Beledi̇yesi̇'in haritadaki konumunu, varsa sokak görünümünü ve uydu haritasını görebilirsiniz.

İncelemeler

Hemşin adı Turansal bir ad olmasına karşın bunu Rum-Ermeni bağlantılı olarak görmek ve göstermek kökten yanlıştır. Hem sözcüğü Hititlerden(Etilerden) kalma him sözcüğünden dönüşmedir. Him sözcüğünün kimi dillerde taşıdığı anlamla bağlantısı yoktur. Him evin konuşlandığı yerdeki küçük bir bölüme denilir. Heim (Haym=vatan/anayurt sözcüklerine kaynaklık eden bir sözcüktür) Hem sözcüğü ile him sözcüğü aynı anlamı taşır. Adana yöresinde him sözcüğü kullanıla gelmektedir.Şin/şın Türkçe ışık-renk demektir. Batılı dillerde shine-scheine sözcüklerine dönüşmüştür.Hemşin ışıklı alan-aydınlık yer anlamı taşır. Rize adının da Orta Asya Türkçesinde pirinç anlamına geldiği, Rusya'dan Karadeniz'e ulaşan pirinç yüklerinin bugün Rize adıyla anılan yerde depolandığından bu yerleşim yeri Rize adıyla anılmıştır.Trabzon’un ilçelerinden biri olan Of İlçe'sinin adının kaynağı Kızılderili Ofo oymağı ile bağlantılıdır. Ofoların bir bölümü Orta Asya'dan ayrılıp Bering Boğazı'ndan Amerika Anakarasına geçmişlerdir. Bir bölümü de Ege Denizi kıyılarına yerleşmişlerdir. Günümüze ulaşan Foça adı küçük Ofo topluluğu anlamında Ofoça denilmiş, bu sözcük zamanla Foça^ya dönüşmüştür. Helen kökenli Aiolular bu yöreyi M.Ö 11.yüzyılda işgal ettiklerinde adı o zamanda zaten Ofoça/Foça idi. Yunanlılar bu adı diğer yerleşim yerlerinde yaptıkları gibi kendi dillerine uydurup Phokaia yapmışlardır. Sözüm ona bu ad o yörede yaşayan Fok balıklarından dolayı verilmiş. Oysa o balıklara Ofo oymakları yerleşince Foça balıkları denilmekteydi. Sonra bu adı Yunanlılar phoca / fok adına dönüştürdüler.
Çelen adı da gene Kızılderili Chelan oymak adıyla bağlantılıdır. Yani Orta Asya köken birlikteliğinin belirtecidir. Karadeniz’de Lazların kişi adlarından biri olan Aşena/Asena(Dişi kurt) adı onların Turan bağlantısını gösterir. Gene Karadeniz'de kullanılan kişi adı Agun o yörelere yerleşen Akhunluların anısını taşır.